poniedziałek, 08 sierpnia 2011
JOGURTOWY PLACEK
Z KRUSZONKA

Druga propozycja imieninowa. Równie łatwa i pyszna jak pierwsza. Jagody czy też borówki amerykańskie można zastąpić innymi owocami np. porzeczkami, malinami czy jeżynami.

jagodowa kruszonka

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1//2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • opakowanie borówek amerykańskich

kruszonka:

  • 1/3 kostki masła
  • brązowy cukier
  • mąka
  • płatki migdałowe
  • 1 łyżka likieru amaretto

jagodowa kruszonka

W jednej misce łączymy ze sobą jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i cukier. W drugiej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników.

W oddzielnym naczyniu robimy kruszonkę. Wrzucamy masło i dodajemy resztę składników na oko, aby otrzymać konsystencję kruszonki. Nie będzie ona sypka lecz wilgotna od amaretto.

Na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę o wymiarach 22x28cm lub 25x25cmm wylewamy ciasto. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie borówki i układamy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC  przez ok. 30-45 minut.

jagodowa kruszonka

czwartek, 04 sierpnia 2011
PUSZYSTE CIASTO
CZEKOLADOWE

Z okazji imienin upichciłam dwa szybkie i proste ciasta. Wszystkim próbującym smakowało i prosili o przepisy. Oto pierwszy z nich na wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe.

ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 filiżanki, szklanki (cup) mleka
  • 100 g masła
  • 1/4 filiżanki oleju
  • 1/2 filiżanki kakao w proszku
  • 1 filiżanka mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • płatki migdałowe

ciasto czekoladowe

W rondelku podgrzewamy mleko, olej, masło i kakao do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Najlepiej od razu przelać ciepły płyn do miski, by szybciej ostygł. W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Do nich wbijamy jajko i wlewamy ekstrakt waniliowy. Zaczynamy mieszać i dodawać składniki mokre. Wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć tak, aby nie było widać śladu mąki. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Natomiast należy pamiętać, by nie dodawać do niego ciężkich bakalii. Na koniec dodajemy do ciasta migdały w płatkach. Przelewamy ciasto do formy (22x22cm). Ja użyłam najnowszego prezentu - formy silikonowej do brownie. Blaszaną blaszkę należy natłuścić i obsypać mąką. Po wylaniu ciasta do formy należy chwilę poczekać przed włożeniem do piekarnika, żeby płatki migdałowe wypłynęły na wierzch. Po upieczeniu stworzą chrupką skorupkę.

Pieczemy ok. 30-45 minut w temperaturze 175-180oC.

ciasto czekoladowe

środa, 20 lipca 2011
MUFFINKI JOGURTOWE
Z PORZECZKAMI

muffinki porzeczkowe

SKŁADNIKI:

  • 1 i 3/4 filiżanki (cup) mąki
  • 1/3 filiżanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 3/4 filiżanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 filiżanki oleju
  • 1 i 1/2 filiżanki porzeczek
  • 1/2 filiżanki kropelek z białej czekolady

muffinki porzeczkowe

W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, a w drugiej składniki sypkie. Łączymy je ze sobą na końcu dodając porzeczki i białą czekoladę. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem. Z tych proporcji wychodzi ok. 12 muffinek. Piec w temperaturze 200oC przez ok 15-20 minut.

muffinki porzeczkowe

poniedziałek, 13 czerwca 2011
TORTILLA Z TUŃCZYKIEM

Przepis idealny na gorące dni. Nie wymaga długich przygotowań i stania przy rozgrzanych garnkach.

 tortilla z tunczykiem

SKŁADNIKI:

  • opakowanie placków tortilli (4-6 szt)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ja używam tego do sałatek)
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 1/2  średniej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 
  • świeże zioła np.: bazylia, szczypiorek
  • sól, pieprz

 tortilla z tunczykiem

Tuńczyka odsączamy z wody i przekładamy do miski. Ogórek, sałatę, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy razem z kukurydzą do tuńczyka. Dodajemy majonez i jogurt. Przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Tortille należy odświeżyć. Zwilżamy je wodą i podgrzewamy chwilę na suchej patelni pod przykryciem. Tortille powinny być elastyczne i nie pękać przy zawijaniu nadzienia. Przepis na ok. 6 sztuk.

tortilla z tunczykiem

Polecam na zimno, ale jak ktoś woli można podgrzać torlille w piekarniku lub w mikrofalówce. Koniecznie z żółtym serem. :D

wtorek, 07 czerwca 2011
CHŁODNIK JOGURTOWY

Uff jak gorąco, buch jak gorąco. Na tę pogodę tylko chłodnik. Przepis wygrzebany z gazetki wydawanej ponad rok temu przez  dyskont spożywczy.

SKŁADNIKI:

  • ok. 600ml jogurtu naturalnego
  • 150g sera feta
  • 150ml mleka
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • plasterki cytryny
  • sól, pieprz

Miksujemy jogurt, mleko, oliwę, fetę oraz czosnek. Robimy to chwilkę, aby grudki fety pozostały delikatnie wyczuwalne. Siekamy koperek, dodajemy do chłodnika i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę. Papryki i ogórek kroimy w kosteczkę. Przed podaniem posypujemy nimi schłodzoną zupę i dekorujemy plastrami cytrynki.

piątek, 08 kwietnia 2011
KUKUŁKÓWKA

Już nawet nie pamiętam jak i gdzie słyszałam o tym likierze, ale zakochałam się w nim od pierwszego kieliszka. :D Kto uwielbia kukułki pokocha też ten trunek. Kto tak jak ja nie gustuje w tego typu słodyczach, również się nie zawiedzie. Przepis jest przeprosty a spożywać można praktycznie od razu po przyrządzeniu.

kukulka

SKŁADNIKI:

  • 250ml wódki 40%
  • 200g kukułek (waga bez papierków)
  • 1 tubka słodzonego mleka skondensowanego

kukulka

Proporcje można zmieniać wedle własnego smaku. Kukułki mogą być jakie kto lubi. Najlepiej by były w środku miękkie. Do półlitrowej butelki wlewamy wódkę. Kukułki rozbijamy w moździerzu lub tłuczkiem na mniejsze kawałki, tak by przeszły przez szyjkę butelki. Im mniejsze kawałki tym szybciej kukułki się rozpuszczą. Butelkę zakręcamy i potrząsamy nią, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Część przepisów jakie znalazłam w sieci tu się kończą. Dla mnie likier był za mocny dlatego na sam koniec dodałam skondensowane mleko. W tubkach spotkałam się jedynie ze słodzonym, ale można też użyć np. mleka zagęszczonego niesłodzonego light. Już po przyrządzeniu jest gotowe do picia, ale radzę schować na noc do lodówki.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna