Blog > Komentarze do wpisu
PUSZYSTE CIASTO
CZEKOLADOWE

Z okazji imienin upichciłam dwa szybkie i proste ciasta. Wszystkim próbującym smakowało i prosili o przepisy. Oto pierwszy z nich na wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe.

ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 filiżanki, szklanki (cup) mleka
  • 100 g masła
  • 1/4 filiżanki oleju
  • 1/2 filiżanki kakao w proszku
  • 1 filiżanka mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • płatki migdałowe

ciasto czekoladowe

W rondelku podgrzewamy mleko, olej, masło i kakao do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Najlepiej od razu przelać ciepły płyn do miski, by szybciej ostygł. W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Do nich wbijamy jajko i wlewamy ekstrakt waniliowy. Zaczynamy mieszać i dodawać składniki mokre. Wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć tak, aby nie było widać śladu mąki. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Natomiast należy pamiętać, by nie dodawać do niego ciężkich bakalii. Na koniec dodajemy do ciasta migdały w płatkach. Przelewamy ciasto do formy (22x22cm). Ja użyłam najnowszego prezentu - formy silikonowej do brownie. Blaszaną blaszkę należy natłuścić i obsypać mąką. Po wylaniu ciasta do formy należy chwilę poczekać przed włożeniem do piekarnika, żeby płatki migdałowe wypłynęły na wierzch. Po upieczeniu stworzą chrupką skorupkę.

Pieczemy ok. 30-45 minut w temperaturze 175-180oC.

ciasto czekoladowe

czwartek, 04 sierpnia 2011, manajka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
russkaya
2011/08/04 14:01:10
Podoba mi się :)
Najważniejsze, że jest wilgotne i czekoladowe! A zdjęcie z malinką- cudo :)
-
od-kuchni
2011/08/04 15:00:18
Lubię takie caista - proste i szybkie a w dodatku smaczne :)
-
majanaboxing
2011/08/04 18:21:12
Pyszne to ciacho musi być. Nie ma to jak czekoladowe, no nie?
Pozdrówki!:)
-
Gość: JK, *.dynamic.chello.pl
2011/08/07 17:43:06
I ja tam byłam, ciasto jadłam, herbatę z prądem piłam.
Bardzo smaczne, jak tradycyjny murzynek, tylko delikatniejsze i lżejsze. Mniam:)
No a manajka ma w zanadrzu jeszcze jeden przepis... Ale to jest leniuch!!! Musiałam zdobyć przepis nieoficjalną drogą!
-
Gość: Kasia, *.toya.net.pl
2011/08/15 12:58:51
uwielbiam takie ciemne, czekoladowe ciasta, a z migdałami musi być jeszcze lepsze :)
-
2011/08/28 15:25:13
ciasto wygląda rewelacyjnie, mam tylko malutkie pytanie czy ono dobrze się przechowuje, jakbym upiekła w czwartek to mogę spokojnie podać w piątek?
pozdrawiam
-
manajka
2011/08/31 13:45:47
Spokojnie można upiec dzień wcześniej. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste nawet dwa dni po upieczeniu. Do dnia trzeciego już nie dotarło. :D Całe zostało spałaszowane.
-
2011/09/01 11:00:18
dziękuję , to piekę:)))
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna