Blog > Komentarze do wpisu
DŻEM Z CUKINII
Z NUTĄ CYTRYNOWĄ

Gdy usłyszłam o dżemie z cukinii skrzywiłam się z myślą - ble mdłe. Jednak lubię wyzwania kulinarne i postanowiłam wypróbować przepis. W efekcie otrzymałam dżemik o ciekawym, orzeźwiającym smaku z cytynową nutą. W planach mam jeszcze dżemik z galaretką brzoskwiniową i ananasową.

SKŁADNIKI:

  • cukinia 2-2,5kg po obraniu i wydrążeniu
  • 1kg cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • szczypta kwasku cytrynowego

Cukinię drobno kroimy lub ścieramy na tarce, wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do niej cukier i wsypujemy galaretki. Mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut, pod koniec dodając kwasek cytrynowy. Gorącą masę wkładamy do uprzednio wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

 

środa, 22 września 2010, jo.na

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/09/22 21:04:23
bardzo ciekawe połączenie :) na pewno wypróbuję, bo uwielbiam cukinię :D

Tylko czy do tego przepisu powinna być użyta młoda cukinia czy też mogą być większe?
-
2010/09/22 22:15:00
Swój dżemik robiłam z jednej, dużej, niezupełnie młodej cukinii. Radzę wybrać taką, która łatwo się obiera. Gruba, stwardniała skóra może oznaczać, że miąższ jest mało soczysty.
-
majanaboxing
2010/09/22 22:29:47
Chętnie bym skosztowała tego dżemiku, ciekawy musi być:) Wygląda bardzo pysznie:)
-
2010/09/23 09:56:55
Bardzo ciekawy przepis :)
-
2010/10/03 20:09:56
Ciekawy przepis, aż jestem ciekawa smaku ...
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna