Blog > Komentarze do wpisu
WALENTYNKI
CYTRYNOWO-LAWENDOWE

W tym roku Walentynki mocno Kwiatowe. Najpierw kruche ciasteczka cytrynowo-lawendowe znalezione na Wine Imbiber.

Walentynki lawendowe 1

SKŁADNIKI:

  • 1 filiżanka (cup) miękkiego masła
  • 3/4 filiżanki cukru pudru (ja dałam cukier drobny)
  • 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 i 1/2 łyżki świeżo startej skórki cytrynowej (ok. 2 cytryny)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/3 filiżanki mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą)
  • 2 i 1/2 filiżanki mąki
  • 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 i 1/2 filiżanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

Walentynki lawendowe 2

Cukier i masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową i odkładamy na bok. W drugiej misce mieszamy sól i obie mąki. Suche składniki dodajemy do masła. Na samym końcu dodajemy lawendę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie można z niego uformować kulę. Cisto zawijamy w folię spożywczą spłaszczamy i odstawimy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Wstawiamy ciasteczka do nagrzanego do 150-160oC piekarnika na 10-15 minut, aż brzegi ciastek złapią złotego koloru.

Po ostygnięciu, najlepiej na następny dzień, można zacząć ozdabiać ciasteczka.

Białko ubijamy przez 1 minutę. Nie chodzi tutaj o ubicie piany, ale raczej o roztrzepanie białka. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny ciągle ubijając. Lukier powinien być bardzo gęsty, aby można nim było tworzyć wzorki na ciastkach. Lukier dzielimy na tyle części, ile kolorów chcemy użyć. Zamiast szprycy do dekorowania ciastek użyłam zwykłego plastikowego woreczka. Nakładamy lukier w jeden róg woreczka. Zakręcamy od góry i odcinamy końcówkę narożnika. Do konturów otwór w woreczku powinien mieć do 2 mm. By wypełnić kontury lukrem najlepiej jest go trochę rozrzedzić by był bardziej płynny.

Walentynki lawendowe 3

niedziela, 14 lutego 2010, manajka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2010/02/14 22:02:23
Jejciu, jakie one słodziutkie są!:)
-
Gość: Rabarbar, *.adsl.inetia.pl
2010/02/19 11:34:13
Babeczki tak smakują jak wyglądają. Eksta! Najpierw miękka, różowa polewa a potem miła niespodzianka wśrodku.
-
pinkcake
2010/02/20 12:23:44
O! Ten przepis też koniecznie przypomnij! Musowo:)
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna