Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA DYNIOWO - KOKOSOWA

festiwal dyni

Mleczko kokosowe przez jakiś czas zalegało w mojej lodówce. Przepis na "Karaibską zupę dyniową" Majany zainspirował mnie do wykonania dyniówki z kokosowym akcentem.

zupa dyniowo-kokosowa 1

SKŁADNIKI:

  • 3 posiekane cebulki
  • 1kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 0,5kg ziemniaków
  • 2l bulionu warzywnego
  • odrobina oliwy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • sól, pieprz cayenne, słodka papryka - do smaku

zupa dyniowo-kokosowa 2

Cebulę szklimy na oliwie wraz z przyprawą curry. Następnie dodajemy dynię i dusimy wraz z cebulką przez około 5 minut. Obrane i pokrojone drobno ziemniaczki wrzucamy do bulionu. Następnie wrzucamy tam podduszoną dyńkę z cebulą. Zagotowujemy, zmniejszamypłomień i na wolnym ogniu dusimy aż warzywa zmiękną. Gdy zupka nieco przestygnie, miksujemy ją blenderem. Dodajemy natkę pietruszki, przyprawy i mleczko kokosowe. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zupka jest wyśmienita. Skak kokosa nie jest zbyt intensywny i doskonale komponuje sie z dynią.

Smacznego:)

sobota, 31 października 2009, jo.na

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2009/11/01 11:18:24
Ale fajnie, ze Cię zainspirowałam!:)))
Podoba mi się Twoja zupka :))
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna