Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA DYNIOWO-KOKOSOWA II

festiwal dyni

I znowu zupa. I znowu dyniowa. I znowu z akcentem kokosowym. :D

zupa dyniowo-kokosowa 1

SKŁADNIKI:

  • 500ml wody
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 400g dyni
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 mleczko kokosowe
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 listka kafiru (są to suszone liście limonki, można zastąpić sokiem z limonki lub cytryny)
  • sól, biały pieprz

zupa dyniowo-kokosowa 2

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Wodę z kostką rosołową stawimy na ogień. Dodajemy dynię, imbir, liście kafiru, cukier i soczewicę, Gotujemy wszystko pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż dynia zmięknie i soczewica się ugotuje. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy mleczkiem kokosowym.

sobota, 31 października 2009, manajka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2009/11/01 11:15:23
Robiłam zupkę z dyni z mleczkiem kokosowym,ale troszkę inną, Twoja równiez mi sie podoba :)))
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna