Blog > Komentarze do wpisu
LAZANIA Z DYNIĄ

festiwal dyni

Pierwsza propozycja na Festiwal Dyni to lazania z dynią. Przepis na to danie znalazłam na kilku blogach zagranicznych i nie wzorowałam się tylko jednym przepisem (Closet Cooking oraz Baking and Books). Podoba mi się sam w sobie sposób przygotowania dyni jako dodatek do obiadu. Jest bardzo smaczna a ocet balsamiczny nadaje charakterystyczny posmak. Wiem, że ta lazania nie jest za wysoka, ale nie miałam cierpliwości do obgotowywania tylu płatów. Następnym razem zrobię lazanię z surowym makaronem, choć to znacznie wydłuży czas pieczenia.

 lazania dyniowa 1

SKŁADNIKI:

  • płaty makaronu lazania (tu szpinakowe)
  • 300g dyni (użyłam tej mniejszej odmiany, jest bardziej zwarta i mączna)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka listków szałwii
  • 250g serka ricotta
  • 60g masła
  • 1 mała cebula
  • 1/4 filiżanki (cup) mąki
  • 3 filiżanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50g sera pleśniowego typu rokpol
  • 1 filiżanka startego żółtego sera
  • sól, pieprz

lazania dyniowa 2

Dynię czyścimy, obieramy ze skórki i kroimy  w kostkę. W misce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny i połowę szałwii. Dodajemy dynię i czosnek, dokładnie obtaczamy w marynacie. Blaszkę wykładamy pergaminem i równomiernie rozkładamy dynię na papierze. Pieczemy w 200oC ok. 20- 30 minut przewracając w połowie pieczenia. Płaty makaronu gotujemy al dente. W rondelku topimy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy resztę liści szałwii i krótko podsmażamy, by wydobyć z nich aromat. Zasypujemy mąką cebulę dokładnie mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Cały czas mieszając stawiamy z powrotem na ogień. Jak beszamel się zagotuje przyprawiamy go solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec rozpuszczamy w sosie ser pleśniowy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy płatami makaronu. Upieczoną dynię mieszamy z serkiem ricotta i wykładamy na makaron. Polewamy połową sosu. Przykrywamy płatami makaronu, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem.

Pieczemy w 170oC, aż ser się zrumieni. Jeżeli przygotowujemy lazanię wcześniej należy piec dłużej ok 30-45 minut.

lazania dyniowa 3

czwartek, 29 października 2009, manajka

Polecane wpisy

  • TAGLIATELLE + KURKI

    SKŁADNIKI: 2 łyżki masła 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku 2 garście kurek 100ml białego wina (półwytrawne) 100ml śmietanki 30% sól, pieprz biały drobny szczy

  • MUSZLE NADZIEWANE DYNIĄ

    To już ostatnia propozycja z okazji Festiwalu Dyni, ale mam nadzieję, że nie ostatnie danie dyniowe tego sezonu. SKŁADNIKI: makaron duże muszle ok. 15 sztuk 250

  • RIGATONI + ANCHOIS

    SKŁADNIKI: mała puszka filecików anchois 1 łyżka kaparów 1 łyżka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 10 świeżych pomidorów oregano (suszone, ale własne) oliwa,piepr

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/10/30 14:25:37
Mmm jaka smakowita propozycja :) Chętnie zjadłabym kawałeczek takiej lazani :) Pozdrawiam :)
-
majanaboxing
2009/10/31 12:38:45
Podoba mi się ten pomysł, chętnie bym spróbowała takiej wersji lasagne :))
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna