Blog > Komentarze do wpisu
PUDDING PIERNIKOWY

Dostałam od mamy piernik na długi weekend majowy. Część zjadłam, a część tak leżała i schła z dnia na dzień. Kombinowałam coby tu można jeszcze było z nim zrobić, aż przypomniałam sobie te wszystkie puddingi chlebowe. Nie wymagają one czerstwego pieczywa, ale i nie wykluczają.

pudding piernikowy 1

SKŁADNIKI:

  • kawałek starego suchego ciasta (tu piernik, ale keks, babki drożdzowe też się nadają)
  • 300ml mleka
  • 1 jajko
  • śmietanki 12% (objętościowo tyle ile jajka)
  • 3 łyżki cukru
  • płatki migdałowe

pudding piernikowy 2

Ciasto kruszymy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 1-2h. Gdy ciasto zmięknie wykładamy je do żaroodpornego naczynia. Jajko, śmietankę i cukier razem mieszamy, i zalewamy ciasto. Widelcem lekko mieszamy, by masa jajeczna równomiernie się rozpłynęła. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy, aż masa się zetnie a wierzch będzie chrupiący, ok. 30 minut w 180oC.

Najlepiej podawać ciepłe ze śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

pudding piernikowy 3

środa, 17 czerwca 2009, manajka

Polecane wpisy

  • MROZONY JOGURT TRUSKAWKOWY

    SKŁADNIKI: 400g mrożonych truskawek (lub świeżych) 100g brązowego cukru 1 laska wanilli 100ml wody 50ml rumu 400g naturalnego jogurtu Truskawki wrzucamy do ron

  • KRUSZONKA RABRARBAROWA

    SKŁADNIKI: ok. 3-4 łodyg rabarbaru 1/3 - 1/2 filiżanki (cup) ciemnego brązowego cukruz melasą (muscovado) kruszonka: 125g masła 1/2 filiżanki mąki 1 filiżanka j

  • OWOCOWA ZAPIEKANKA

    SKŁADNIKI: około kilograma dojrzałych owoców: banany, jabłka, gruszki garść łuskanych orzechów włoskich odrobina rodzynek odrobina płatków migdałowych około 1/3

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/06/17 13:04:56
ciekawe wykorzystanie piernika! na pewno mi sie przyda:)
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna