Blog > Komentarze do wpisu
CIASTO BALOWE
kuch wielk

 

Ciasto smakuje wyśmienicie, zwłaszcza po kilkugodzinnym pobycie w lodówce. Jest dość słodkie, ale nie za bardzo. Słone krakresy równoważą słodycz karmelu. Piekę w prostokątnej blaszce, gdyż wtedy najwygodniej rozmieścić herbatniki i krakersy. Polecam na wszelakie okazje, nie tylko bale, wszak u nas w domu nie ma świąt bez ciasta balowego!!!

ciasto balowe 1

 

SKŁADNIKI:

  • 0,5 l śmietany tortowej 36%
  • 2 opakowania "śmietan-fixu"
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 paczki herbatników
  • duża paczka krakersów
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • posypka czekoladowa lub gorzka czekolada do starcia

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru

MASA BUDYNIOWA:

  • 2,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3-4 żółtka
  • 3/4 szkl. mąki
ciasto balowe 2

 

Przygotowanie ciasta zaczynamy od sporządzenia masy kajmakowej. W tym celu puszkę mleka zagęszczonego wkładamy do garnka z wodą i gotujemy około 3 godzin na małym gazie. Karmel można przygotować wcześniej, nawet poprzedniego dnia, ale wtedy trzeba go troszkę ogrzać, by łatwo go było rozsmarować.

Gdy mamy już karmel, to zabieramy się za biszkopt. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy wszystko na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Biszkopt nie wyrasta za wysoki.

Aby przygotować krem, gotujemy budyń: w szkl. mleka rozrabiamy mąkę z cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka, wlewamy gotowy płyn. Gdy zgęstnieje i nieco przestygnie, ucieramy go z margaryną.

Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami, dodając pod koniec cukier puder.

Na wystudzony biszkopt wykładamy jeszcze ciepłą masę budyniową, a na niej układamy równiutko herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy karmel i układamy warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą lub gotową posypką.

 

 

czwartek, 23 kwietnia 2009, jo.na
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/04/23 09:21:11
O wow! Jest niesamowite! Dobre na urodziny zamiast tortu, piękne po prostu! Uwielbiam takie warstwowe ciasta, lubię wyzwania :)) Biorę przepis :))
-
2009/04/23 09:37:20
och jaki piekny kawalek ciasta! jak z karmelem, to ja sie pisze! :-)
-
2009/05/30 20:50:20
jakie piękne ciasto, chyba sie skuszę i upiekę ;)
-
2009/05/30 20:53:33
oj skuś się skuś!!! ciasto robi furorę ilekroć zaserwuję, to potem rozdaje przepisy:)
-
Gość: Ann, 89.161.20.14*
2009/07/11 22:05:22
Mam pytanko : Czy ciepła masa budyniowa nie zwazy się , kiedy mikserem będę ucierała ją z margaryną? Do tej pory, kiedy robilam masę budyniową, zawsze studziłam budyń, a potem do magraryny dodawałam zimny budyń. Chciłabym zrobic to ciacho:) Z góry dziękuję za odpowiedz:))) Ann
-
2009/07/20 21:47:08
Budyń musi zapewne przestygnąć. Ja nie mam cierpliwości i ucieram z masełkiem niezupełnie zimny, a raczej letni i się nie warzy. Ciasto jest superowe!!!
-
Gość: Ewela, ipy234.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/31 17:48:23
pysznoooootka mniam ale jakie pracochlonne
-
Gość: mixmax, 088156134007.radom.vectranet.pl
2010/01/19 16:49:50
To nie karmel to masa KAJMAKOWA
-
2010/01/19 21:47:08
Dziękuje za uwagę. Już poprawiam.
-
Gość: netii, 88.220.93.3*
2010/01/22 23:16:13
A krakersy mają być słodkie czy słone?
-
2010/01/23 10:54:26
Ja zwykle dodaję słone krakersy albo takie zwykłe, najtańsze z marketu, które są ani słodkie ani słone. Sól z krakersów naprawdę nie jest wyczuwalna. Smaki się przemieszają i wyjdzie naprawdę rewelacyjne połączenie:)
-
Gość: fliska, xdsl-195-238-171-134.wist.com.pl
2010/05/14 12:04:56
och jak ja je lubię :)
-
Gość: , abhg90.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/22 19:24:22
Hmmmm no ładnie mam 18 lat i musze upiec te ciasto przyjaciółce która nie dowierza ze umiem gotowac:) Niestety ciast nigdy nie robiłem:) dlatego też chciałbym prosić o rade jakąs dobra kucharke jak sie do tego zabrac:D z góry dziekuje;)
-
2010/05/23 20:23:43
Dasz radę:) Myślę, że przepis jest dość szczegółowo podany. Jeśli masz jakieś konkretne pytanie czy wątpliwość, oferuję pomoc.
-
Gość: Aśoka, aanj242.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/01 12:16:42
Ja także robię to cisto i jest pycha :) Polecam :)
Tylko że ja robię bez biszkoptu zamiast biszkoptu na spód kładę herbatniki i moim zdaniem jest lepsze :)
Ale ja ogólnie nie przepadam z plackami z biszkoptem :)
-
Gość: , 80.54.41.13*
2010/12/30 13:11:41
TO ciasto jest pyszne .Palce lizać polecam
-
Gość: mona, abzr210.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/17 21:11:39
Mam pytanie - czemu masa budyniowa zbytnio mi się nie ściągnęła? była jakby zbyt rzadka.. Może zbyt krótko gotowałam budyń.. jak długo powinnam gotować masę? na jak dużą blachę podany jest ten przepis?
A ciasto ogólnie przepyszne - gdyby nie ten rozlewający się budyń..
-
Gość: MariaM, adnp120.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/07 09:40:40
Mąka to pszenna czy ziemniaczana do masy budyniowej?
-
2011/03/07 14:07:25
Mąka pszenna
-
2011/04/19 09:42:59
Polecam sprawdzony przepis na szybka mase kajmakowa:
Slodkie mleko skond. wylewam na paletnie, stawiam na malym ogniu i intensywnie mieszam - po 15-20 min kajmak gotowy :)
-
Gość: kasia, 178235248069.warszawa.vectranet.pl
2011/10/18 19:00:45
a na jaką blachę to ciasto? taką dużą, prostokątną?
-
Gość: , iqq209.internetdsl.tpnet.pl
2011/10/27 13:32:04
moje ulubione bardzo proste ciasto pieke je wszystkim moim znajomym na rozne uroczystosci
-
2011/11/11 08:24:52
Przepis na dużą blachę prostokątną - efekt jak na foto.
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna