Blog > Komentarze do wpisu
LINGUINE + BOCZNIAKI

To była premiera boczniaków w mojej kuchni. Zamiast standardowego przepisu na boczniaki smażone a la schabowe, spróbowałam czegoś innego. Oczywiście te tradycyjne też zrobiłam, ale ta wersja boczniaków o wiele bardziej mi smakuje.

linguine boczniaki 1

SKŁADNIKI:

  • makaron linguine (mogą być też gniazdka z cienkich wstążek lub spagetti)
  • 5 dużych boczniaków
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • ser pleśniowy ( tu lazur z perłową pleśnią)
  • sól, pieprz
  • pól łyżeczki mąki
  • masło, oliwa
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy (tu rosyjska na miodzie)
linguine boczniaki 2
 

Makron gotujemy al dente.

Na patelni topimy masło i dodajemy oliwę. Boczniaki myjemy, suszymy i kroimy na paski w poprzek blaszek. Cebulę kroimy na piórka. Na gorący tłuszcz wrzucamy najpierw cebulę, a gdy się zeszkli - boczniaki. Gdy grzyby się podduszą i zmiękną, oprószamy  mąką. Dokładnie mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos nam zgęstnieje. Jeżeli będzie za gęsty dodajemy wodę z gotowania makaronu. Ser pleśniowy kruszymy do sosu. Gdy się stopi przyprawiamy do smaku solą, piprzem i musztardą. Na koniec łączymy z makaronem i wykładamy na talerz.

linguine boczniaki 3
czwartek, 05 marca 2009, manajka
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/03/05 10:55:46
Wygląda bardzo apetycznie :)) Nie jadłam jeszcze takiego danka . Pozdrawiam ciepło.
-
2009/03/05 12:27:22
bardzo lubie wszelakie grzyby,boczniaki rowniez,ale makaronu z nimi jeszcze nie robilam,na pewno skorzystam:)
Polecam flaczki z boczniakow,tez odmiana od tradycyjnych,a smakuje extra :)
Pozdrwiam :)
-
2009/03/05 14:41:47
To lubie:) zwlaszcza ten ser plesniowy w tle... pycha!
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna