Blog > Komentarze do wpisu
ORZECHOWIEC

tydzien orzechowy

 Kolejną propozycją na ORZECHOWY TYDZIEŃ jest pyszne ciasto z orzechami. Idealne dla wielbicieli mieszanki miodu i orzechów włoskich.

orzechowiec 1

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • papier do pieczenia - łatwiej wydostać z blachy

KREM:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła śmietankowego
  • 2/3 szkl. cukru pudru

ORZECHOWA POLEWA:

  • 30 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyzki miodu
  • 1/2 szkl. cukru
orzechowiec 2

          Orzechowiec to ciasto czterowarstwowe. Ja zaczynam od przygotowania budyniu na krem. W tym celu w części mleka mieszam mąkę i proszek budyniowy i gotuję to w pozostałym mleku, aż powstanie klasyczny "budyń". Pozostawiam go na dłuższą chwilę do ostygnięcia. W tym czasie zagniatam ciasto ze wszystkich wskazanych produktów i dzielę je na 2 części. Jedną częścią wygniatam prostkokątną blachę i piekę 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. W celu przygotowania polewy orzechowej rozpuszczam na małym ogniu na patelni margarynę, dodaję miód i cukier i mieszam. Dosypuje orzechy i prażę około 3 minut, uważając, by nie przypalić orzechów. Wyklejam blachę drugą połową ciasta i na to wylewam jeszcze gorącą polewę orzechową i piekę jak poprzednio, przez 10 - 15 minut. Za długo pieczone ciasto bedzie brązowe a nie złociste i twarde. Czas na dokończenie kremu: do wystudzonego budyniu dodaję cukier puder i stopniowo ucieram z masłem, aż krem stanie sie lekki i puszysty.  Na wystudzone ciasto nakładam cały krem i przykrywam ciastem z zapieczonymi orzechami (orzechami do góry).

                 Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce pod przykryciem, gdy krem sie schłodzi a orzechy skruszeją.       

                                                                   

orzechowiec 3
niedziela, 16 listopada 2008, jo.na
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/11/16 16:17:19
Mniammm... Ten orzechowiec wygląda tak..."masywnie" ;) Nie mam wątpliwości co do tego, że jest pyszny!
-
2008/11/16 16:40:35
Bardzo długo zabieram się za orzechowca. Mam zamiar do Świąt jakiegoś wykonać. Twój przepis i wykonanie wygląda bardzo zachęcająco:) Pozdrawiam!
-
2008/11/17 13:59:27
Jest cudowny ! Moze by tak popełnic na święta...? hmmm :)
-
2008/12/23 01:05:45
czy to ciasto jest na ta duza blache czy na mała prostokątną?? prosze o szybka odpowiedz bo chciałą bym upiec na wigilie...
-
2008/12/23 10:24:45
Ja piekę orzechowca na niestandardowej kwadratowej blaszce, ale myślę, że na prostokątną starczyłoby ciasta, z tym, że byłoby dosyć niskie. Sprawdziłaby sie równiez mała tortownica. Pozdrawiam świątecznie:)
-
Gość: st.pl, 83-238-236-160.adsl.inetia.pl
2009/11/06 16:07:19
hm... mniam... zaraz taki zrobię, dzięki za przepis.. :)
-
Gość: mirka, aii50.internetdsl.tpnet.pl
2009/12/04 15:28:53
ciasto jest super ekstra- piekłam i wszyscy się zachwycali , nawet koleżance na imprezę piekłam i tak też nikt nie miał zastrzeżeń ;p
polecam
-
Gość: , rev-180-130.ramtel.pl
2010/04/09 20:23:31
hym mnie bardzo smakuje ten orzechowiec ...ale zrobilam i mi jajecznica z ciasta wyszla
-
2010/04/09 20:56:54
hmmm jajecznica powiadasz, a tylko dwa jajka:) No nic, trzeba próbować, może miałaś gorszy dzień...
-
Gość: Asia, chello087207196059.chello.pl
2010/10/12 14:21:23
Prze[yszne ciasto:)ja do kremu dodałam jeszcze troche cukru wanilinowego:) i budyń waniliowy zamiast śmietankowego:) efekt był jeszcze smakowitrzy:)
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna