Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA PIWNA

Kolejna propozycja na Tydzień z kuchnią Bawarską to zupa piwna. Znalazłam trzy różne przepisy w kuchni niemieckiej na tą zupę. Jeden z nich nosił nazwę starobawarskiej, więc w sam raz na ten tydzień :D.

 

zupapiwna1

 

SŁADNIKI:

  • 1/2 l ciemnego piwa (lub jakie kto lubi)
  • skórka obrana z 1 cytryny (grubo obrana lub cała połówka cytryny)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • 125ml śmietany
  • szczypta cukru
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

 

zupapiwna2

 

Piwo należy zagotować wraz ze skórką z cytryny. Gdy piwo zawrze zmniejszamy ogień i zdejmujemy pianę. W oddzielnym garnku robimy zasmażkę i dolewamy do niej piwo. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy skórkę z cytryny. Żółtko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do piwa. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać można z grzankami.

 

zupapiwna3

 

 

czwartek, 16 października 2008, manajka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/10/17 12:27:41
Takiej zupy nigdy nie probowałam. Ciekawa jestem jak smakuje. Wygląda slicznie :)
-
2008/10/17 16:27:18
Ho,ho:)
-
notme-gotuje
2008/10/17 21:22:29
Oo jaka zupka dziwna ... piwna :)))
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna