Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA DYNIOWA 02
festiwaldyni

 

To jest moje pierwsze starcie z dynią. Do tej pory nawet nie wiedziałam jak ona smakuje. Dlatego ten tydzień będzie dla mnie tygodniem eksperymentów. Już mam kilka przepisów, które chcę wypróbować mam nadzieję, że zdążę wszystkie przygotować w czasie trwania Festiwalu Dyni.

 

zupa z dyni 21

SKŁADNIKI:

  • 1 małą cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka szczypt mielonego czarnego pieprzu
  • ok. 600g dyni
  • 1l bulionu (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka masła
zupa z dyni 22

W garnku na średnim ogniu podgrzewamy oliwę z masłem i dusimy na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową i imbir. Jak cebulka zbrązowieje dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, bulion, sól i pieprz. Przykrywany i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż dynia zmięknie. Blenderem miksujemy zupę na gładki krem.  Można podawać z utartym parmezanem,kleksem kwaśnej śmietany.

Porcja dla 4-6 osób.

 

zupa z dyni 23
poniedziałek, 27 października 2008, manajka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/10/27 14:53:24
Mniam, mniam, mniam, wygląda przepysznie :)) ja tez pierwszy raz mam do czynienia z dynią i zupka baaardzo mi posmakowała !
-
2008/10/27 15:30:49
Muszę sobie zapożyczyć ten przepis-to z mamą upichcimy takową zupkę:)
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna