Blog > Komentarze do wpisu
PUREE Z DYNI

 

festiwaldyni

To jest w sumie przepis na półprodukt. We wszystkich amerykańskich przepisach na dania z dyni, króluje puree z dyni w puszce. Niestety u nas takich dobroci nie ma, dlatego puree trzeba sobie samemu przygotować. W tej wersji można dynię zamrozić na zimę.

 

puree z dyni 1

SKŁADNIKI:

  • dynia

W zależności od wielkości dyni kroimy ją na ćwiartki lub ósemki. Wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 1h (aż zmięknie, u mnie to trwało 40 minut) w 200oC. Gdy dynia będzie miękka, studzimy ją i zeskrobujemy miękki miąższ z twardej skóry. Dynię miksujemy i przekładamy na sito. Najlepiej sito włożyć do miski i niech całą noc w lodówce się odsącza. Tak przygotowana dynia nadaje się do szybkich zup, ciast czy deserów.

puree z dyni 2
środa, 29 października 2008, manajka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: hajduczek66, *.adsl.inetia.pl
2010/02/19 02:19:54
Bardzo przydatny przepis, dziękuję!
-
Gość: kra, *.elblag.dialog.net.pl
2011/10/10 12:10:05
czy zamiast piec dynię można ją gotować, a potem zmiksować?
-
manajka
2011/10/10 13:55:16
Witam,
można również dynię pokroić w kostkę i dusić w małej ilości wody, aż dynia się rozpadnie, a cała woda wyparuje. Szczerze mówiąc nigdy tak nie robiłam, bo ta metoda zajmuje chyba więcej czasu. W piekarniku wystarczy 20 minut, a dyni nawet nie trzeba obierać.
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna