Blog > Komentarze do wpisu
PIKANTNA ZUPA DYNIOWA
festiwaldyni

 

Kolejna propozycja to zupa z dyni. Ma cudowny, złoty kolor, jest smaczna, pożywna i rozgrzewająca. To słoneczko na talerzu, gdy za oknem jesienna plucha.

zapa z dyni11

SKŁADNIKI:

  • 1kg dyni 
  • 3l wody
  • 1szkl. mleka
  • 3-4 kostki rosołowe
  • gałka muszkatołowa
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • szczypta cynamonu
  • odrobinka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • zacierki - ja użyłam gotowych "Zacierek babuni"
zupa z dyni 12

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę o bokach 1-2 cm. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kostki rosołowe, liscie laurowe i ziele angielskie oraz dynię. Gotujemy około 20 minut, aż dynia rozmięknie. Następnie dolewamy mleko, wrzucamy zacierki i doprawiamy do smaku przyprawamy. Gotujemy, aż zacierki będą miękkie.

Smacznego:)

 

zupa z dyni 13
piątek, 24 października 2008, jo.na

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kedrigern
2008/10/24 11:15:20
Świetna zupa na jesienne dni, doskonale rozgrzewa gardło i całe ciało, zaskakująca w smaku.
-
aga-aa
2008/10/24 17:57:04
widzę, ze wszyscy zaczynają od zupy, ja też mam ją w planach :)
-
2008/10/24 20:40:25
Ależ piękne zdjęcia ! Kolor dyni jest niesamowity :)) Pozdrawiam.
-
notme-gotuje
2008/10/25 18:49:07
Kolor niesamowity i smak pewnie tez! :)
-
edobromila
2008/11/06 19:57:56
Smak też, smak też! :-D Zrobiłam zupę według tego przepisu i jest świetna. Dzięki.
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna