Blog > Komentarze do wpisu
KÄSESPÄTZLE

Ätydzien bawarski

Oto moja propozycja na Tydzień z kuchnią Bawarską. Spätzle to kluseczki znane zarówno w Niemczech jak i Austrii. Danie to jest popularne również poza granicami tych państw. W internecie znalazłam najróżniejsze wersje i modyfikacje. Znalazłam nawet filmik instruktarzowy. Oto on.

 

spatzle1

 

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • 100ml mleka (lub wody)
  • sól
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • masło
  • 1 duża cebula (tu czerwona)
  • 50g startego żółtego sera
spatzle2


Z mąki, soli, jajek i mleka miksujemy ciasto. Powinno ono mieć konsystencję gęstszą, niż do naleśników. Dodajemy gałkę muszkatołową do ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno się długo mieszać trzepaczką lub widelcem wbijając do niego dużo powietrza. W garnku nastawiamy soloną wodę. Gdy zacznie wrzeć na mokrą deseczkę wykładamy część ciasta. Rozprowadzamy je po powierzchni deski i nożem ścinamy pół centymetrowe porcje ciasta. Kluseczki mogą być długie, ale muszą być chude. Spätzle są gotowe gdy wypłyną na powierzchnię. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Odcedzone kluseczki mieszamy z wiórkami masła i przekładamy do żąroodpornego naczynia. Posypujemy tartym serem i smażoną cebulką. Zapiekamy, aż ser się zrumieni.

 

spatzle3

 

środa, 15 października 2008, manajka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/10/16 08:23:54
Mniam, mniam... !!! Slicznie wygląda :)
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna