Blog > Komentarze do wpisu
DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY

 

festiwaldyni

 

dzem pomaranczowo dyniowy 1
 

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia (ok. 2 kg przed obraniem)
  • 0,7 kg cukru
  • 2 pomarańcze
  • płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • płaska łyzeczka imbiru
  • szczypta kardamonu
  • 1 szklanka (250 ml) wody
dzem pomaranczowo dyniowy 2

Przygotowanie dżemu zabiera troszkę czasu. Pracę należy rozłożyć na dwa dni. Na początek usuwamy gniazda nasienne z dyni, kroimy ją na plastry, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o boku dł. 1 - 2 cm. Zasypujemy pokrojony miąższ cukrem i odstawiamy na 12 godzin, mieszając od czasu do czasu. Należy użyć sporego naczynia, gdyż w tym czasie dynia puści dużo soku. Po tym czasie, (nastepnego dnia) przygotowujemy duży garnek, wrzucamy do niego pomarańcze pokrojone na cienkie plasterki i zalewamy szklanką wody. Gotujemy, aż zmiękną. Dodajemy dynię z cukrem i gotujemy na małym ogniu, aż miąższ dyni się rozpadnie, a sok zgęstnieje. Trwa to dobra godzinkę. Przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zakręcamy.

dzem pomaranczowo dyniowy 3

Skórki z pomarańczy wykorzystałam i zrobiłam z nich kandyzowaną skórkę. Część z nich wrzuciłam do dżemu przed zawekowaniem.

 

wtorek, 28 października 2008, jo.na

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mysza_klapsiara
2008/10/28 12:15:39
Chyba muszę zakupić jeszcze raz dynię, bo tu takie smakowitości!
-
notme-gotuje
2008/10/28 12:57:14
Kompozycja brzmi kuszaco :))
-
2008/10/28 13:02:25
Piękny :) A jaki musi byc pyszny ! Tak na kanapeczkę z ciemnego pieczywka :)
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna