Blog > Komentarze do wpisu
DYNIOWE RACUSZKI
festiwaldyni

 

My Okruszki, czyli włoclawianki jo.na i manajka z radością dołączamy się do dyniowego tygodnia.

Od jakiegoś czasu przeglądałam przepisy na potrawy z tym warzywem i wypatrywałam dyń na pobliskim ryneczku. Przyznaję, że w minionych latach dynia rzadko gościła na naszym stole. Żałuję, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Zdziwiłam się, ile smakołyków można z niej przyrządzić, chociażby pyszne racuszki:

racuchydynia1

SKŁADNIKI:

  • 30 dag dyni ( waga bez skórki i pestek)
  • 3 jajka
  • 30 dag mąk
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. kefiru
  • szczypta soli
  • olej
  • cukier puder, żurawina
racuchydynia2

Dynię ścieramy na grubych oczkach. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy kefir. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do jajek z kefirem. Do tego dodajemy dynię i mieszamy łyżką. Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dżemem żurawinowym. Pyszota :D

racuchydynia3

PS: Racuszki robiłam na kolację, a jesienne światło pozostawia wiele do życzenia co do jakości zdjęć...

 

piątek, 24 października 2008, jo.na
Tagi: dynia racuszki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kedrigern
2008/10/24 11:25:16
Przygotowanie bardzo szybkie i proste, nawet ja - facet - sobie z tym poradzi ;) Ładnie rosną, trzeba tylko odpowiednio długo je smażyć lub układać łyżką dość cienkie, aby w środku nie były surowe. Są super, takie chrupiące na zewnątrz i miękkie wewnątrz.
-
2008/10/24 20:40:52
Ciekawa jestem jak smakują. Nigdy nie jadłam niczego z dyni. Pozdrówk.
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna