Blog > Komentarze do wpisu
DYNIA Á LA 100 POST

 

festiwal dyni

 

Tak to już 100 post na blogu. A taka okazja nie mogłaby się obyć bez ciasta! Oto nasza słodka propozycja na Festywal Dyni. Niestety jeżeli chodzi o dynię to jestem zielona. :D No może już nie tak bardzo, ale na pewno nie wyczerpałam tematu. Już wiem , że co jesień będę wracać do tego warzywa i to nie tylko z okazji zabawy międzyblogowej. Podczas poszukiwań przepisów na dania z dyni (w tym temacie musiałam się wspomagać doświadczeniem innych blogowiczów), szczególną uwagę zwróciłam na ciasta, ciasteczka i desery. Oto jedna z propozycji znaleziona na blogu The baking bird.

 

ciasto z dyni 1

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1 opakowanie suchych drożdży (2 i 1/4 łyżeczki)
  • 1/4 filiżanki ciepłej wody
  • 3/4 filiżanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 filiżanki stopionej margaryny (może być masło)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 i 1/2 filiżanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3/4 filiżanki mąki
  • 1 łyżka oleju

NADZIENIE:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki schłodzonej margaryny
  • 1/3 filiżanki orzechów włoskich

LUKIER:

  • 3/4 filiżanki cukru pudru
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (aromat się nie nadaje)

 

ciasto z dyni 2

W dużej misce łączymy ze sobą suche drożdże z ciepłą wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy dynię, mleko, stopioną margarynę i cukier. Lekko miksujemy. Dodajemy sypkie składniki: mąkę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir i mieszamy ręcznie bądź mikserem dopóki ciasto nie będzie gładkie.

 

Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy je. Do wyrobienia cista używamy 3/4 filiżanki mąki. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękki ale trochę klejące. Wyrabiamy je ok. 10 minut (moje już po 4 minutach wyrabiania uzyskało odpowiednią elastyczność). Ciasto przekładamy do uprzednio posmarowanej olejem miski. Przykrywamy mokrą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut lub do podwojenia objętości ciasta.

Po wyrośnięciu ciasto przygniatamy dłonią i odstawiamy na jeszcze 5 minut.

W tym czasie łączymy cukier biały i brązowy z cynamonem, mąką i margaryną. Widelcem wyrabiamy nadzienie do konsystencji sypkiej kruszonki.

Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozciągamy lub rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 cm x 25 cm. Nadzienie rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni ciasta i posypujemy równomiernie posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie ciasno zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroimy na 3 cm kawałki. Układamy je luźno w blaszce o średnicy ok. 24 cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut lub do podwojenia objętości.

Nagrzewamy piekarnik do 175oC. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto będzie złote. Wyjmujemy do ostygnięcia. Z cukru pudru, wody i ekstraktu waniliowego przyrządzamy lukier i polewamy nim ostygnięte cisto. Wierzch posypujemy pestkami dyni.

 

cisto z dyni 3

 

piątek, 31 października 2008, manajka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
notme-gotuje
2008/11/01 11:09:23
Wszystkiego najlepszego! Zycze kolejnych wspanialy przepisow i radosci z ich przygotowywania :)
P.S robie podobne ciasto, tyle ze u mnie nazwa sie torta delle rose, a nadzienie to najczesciej dzem :)
Pozdrawiam!
-
2008/11/02 11:16:48
Ciasto wygląda absolutnie rewelacyjnie! Jestem pod wrażeniem :))
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna