Blog > Komentarze do wpisu
SYROP Z CZARNEGO BZU
syropbezowy1

Znalazłam ten przepis na wikipedii. Ponoć tak przyrządzony syrop ma właściwości lecznicze. W zeszłym roku również robiłam sok z owoców czarnego bzu, ale przepis zaginął. Zeszłoroczne zapasy juz się kończą, więc......

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanka wody
syropbezowy2

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem i gotujemy do uzyskania syropu. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Utrzymywać tempraturę poniżej wrzenia. Gotowy syrop odcedzamy od owoców i jeszcze gorący przelewamy do sterylnych butelek (w razie gdyby syrop był zimny podgrzać ,by po wystygnięciu w butelkach zassało nakrętkę).

Podaje się przy przeziębieniach ok. 2 łyżeczek na szklankę napoju. Ja soku z czarnego bzu i malinowego używam jako środka słodzącego do herbaty. Z zeszłorocznego przepisu sok z czarnego bzu wyszedł mi bardzo gęsty, o konsystencji płynnego miodu. Mam nadzieję, że i tegoroczny taki będzie. :D

syropbezowy3

 

czwartek, 25 września 2008, manajka
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/09/25 13:16:04
Bardzo ciekawe, lubie takie ''zielarskie'', biologiczne i wegetarianskie przepisy :))
Jeszcze go nie probowalam a juz go lubie :)))
Jakie wlasciwosci lecznicze ma ten sok napisz w tak skrocie prosze.
Pozdrowka :))
-
2008/09/25 13:33:17
Cudowne zdjęcia!! :)
-
2008/09/25 20:33:13
O matko, ale bajecznie wygląda!
-
2008/09/26 08:23:07
Stosuje sie go jako środek witaminizujący i wzmacniający w dniach, kiedy jesteśmy niewyraźni :D. Przy przeziębieniach i grypie jako środek napotny. Posiada również właściwości moczopędne. Nawet można stosować przy migrenie, jako środek uśmierzający ból. Czasami owoc czarnego bzu suszy się i robi na nim napary. Należy pamiętać, że czarny bez zawiera toksynę zwaną sambunigryną. Suszenie i gotowanie powoduje rozkład toksyny.
Nie tylko owoce można przetwarzać. Kwiatostany również nadają się do celów leczniczych i kulinarnych.
Teraz jestem w trakcie robienia nalewki z owoców czarnego bzu. Może przepis umieszczę niebawem.
-
2008/09/26 19:57:18
Też słyszałam o tych leczniczych właściwościach:) Pięknie te twoje zdjęcia!
-
2008/09/28 12:36:59
Dziekuje za opis :))
-
Gość: Kerim, dynamic-87-105-244-120.ssp.dialog.net.pl
2009/02/23 17:05:13
Na Wiki jest "2 łyżki na szklankę" ;) Ale jeszcze nie próbowałem więc nie wiem, może to zbyt słodkie? Pozdrawiam.
-
2009/02/24 08:56:31
W sumie to należy dodawać do napojów wedle uznania. Ja np. herbaty w ogóle nie słodzę i 2 łyżki byłby dla mnie za dużo. Zresztą czarny bez ma też właściwości przeczyszczające, więc nie należy przesadzać z jego ilością.
-
Gość: gosia, elh197.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/02 08:20:10
Witam wszystkich.Trafiłam tu zupełnie przypadkiem, szukając informacji na temat soku z czarnego bzu.Właśnie wczoraj skończyłam jego produkcję, mam 30 butelek po "kubusiach".Wszędzie są przepisy podobne do tego, ale ja zrobiłam mój sok w sokowniku.Są to 3 gary, na dole woda, kolejne naczynie na sok, a na samej górze owoce, całość na piec i gotujemy.Sok nie wyszedł taki bardzo gęsty, pewnie dlatego, ze odparowująca woda skrapla się do naczynia z sokiem i go rozrzedza, ale sok przepyszny, dodałam do herbaty-rewelacja.Oczywiście wydobyty sok dosładzałam, do słoiczków i zagotowałam.Teraz będzie czekał w spiżarni na zimę.Pozdrawiam.
-
2011/12/08 03:43:51
Okolo 35 lat temu robilam sok z bzu czarnego na sokowniku (trzy garnki -Gosia opisuje ten sposob) Uzywalam co dziennie dla moich dzieci do herbaty i wyleczylam mojego syna z angin ktore byly zmora dla mnie i moich dzieci w okresie zimy.
Nie bylo zadnych skutkow ubocznych, pomimo zawartosci jednego toksycznego srodka.
Polecam wszyskim kto ma problemy ze zdrowiem a sczegolnie gdy atakuja paciorkowce.
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna