Blog > Komentarze do wpisu
SOK MALINOWY

 

sokmalinowy1

SKŁADNIKI:

  • 700g świeżych malin
  • cukier (100g na każde 100ml soku)
  • 1 czubata łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

 

sokmalinowy2

Maliny przebieramy i wrzucamy do kamionkowego garnka lub ze stali nierdzewnej. Lawendę umieszczamy w koszyczku do zaparzania herbaty i wkładamy do malin. Zalewamy wrzątkiem aby tylko zakryć owoce. Odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.

Następnego dnia odcedzamy maliny przez drobne sito. Sok powinien być klarowny. Do odcedzonego soku dodajemy tyle gram cukru ile mililitrów soku uzyskaliśmy. Wstawiamy na ogień i gotujemy 20 minut od wrzenia. Lawendę możemy pozostawić w soku. Odszumowujemy podczas gotowania. Gotowy sok po wystygnięciu przelewamy do butelek i zamykamy korkiem. ( Ja przelałam gorący sok do butelek z zakrętkami typu twist. Jak sok wystygnie nakrętki zostaną zassane. Dzięki temu sok można długo przechowywać.)

Przepis na ok. 5 butelek po 0,33l.

  

sokmalinowy3
środa, 20 sierpnia 2008, manajka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna